Training course: Data assimilation

Monday, 28 February
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 9:45 AM
Introductions
Speakers: Andy Brown (ECMWF), Sarah Keeley (ECMWF), Students

Virtual

1h
9:45 AM 10:05 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:05 AM 11:05 AM
Overview of assimilation methods
Speaker: Massimo Bonavita (ECMWF)

Virtual

1h
11:05 AM 12:20 PM
Lunch break / Gather.Town open

Virtual

1h 15m
12:20 PM 1:20 PM
Assimilation Algorithms: (1) Basic concepts
Speaker: Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h
1:20 PM 1:30 PM
Comfort break

Virtual

10m
1:30 PM 2:30 PM
Conventional and actively sensed observations
Speaker: Sean Healy (ECMWF)

Virtual

1h
2:30 PM 2:50 PM
Comfort break

Virtual

20m
2:50 PM 3:50 PM
Assimilation Algorithms: (2) 3D-Var
Speaker: Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h
3:50 PM 4:45 PM
Ice breaker in Gather.Town

Virtual

55m
Tuesday, 1 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 9:45 AM
Assimilation Algorithms: (3) 4D-Var
Speaker: Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h
9:45 AM 10:05 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:05 AM 11:05 AM
Analysis of radiance observations
Speaker: Cristina Lupu (ECMWF)

Virtual

1h
11:05 AM 12:20 PM
Lunch break / Gather.Town open

Virtual

1h 15m
12:20 PM 1:20 PM
Assimilation Algorithms: (4) Ensemble Kalman filters
Speaker: Massimo Bonavita (ECMWF)

Virtual

1h
1:20 PM 1:30 PM
Comfort break

Virtual

10m
1:30 PM 2:30 PM
Parametrization and data assimilation
Speaker: Philippe Lopez (ECMWF)

Virtual

1h
2:30 PM 2:50 PM
Comfort break

Virtual

20m
2:50 PM 3:50 PM
Tangent linear and adjoints
Speaker: Marcin Chrust (ECMWF)

Virtual

1h
3:50 PM 4:45 PM
Practical session in Gather.Town: Tangent linear and adjoints
Speakers: Marcin Chrust (ECMWF), Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

55m
Wednesday, 2 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 9:45 AM
Bias correction methods
Speaker: Niels Bormann (ECMWF)

Virtual

1h
9:45 AM 10:05 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:05 AM 11:05 AM
Background error modelling in data assimilation
Speaker: Elias Holm (ECMWF)

Virtual

1h
11:05 AM 12:20 PM
Lunch break / Gather.Town open

Virtual

1h 15m
12:20 PM 1:20 PM
Model error in data assimilation
Speaker: Patrick Laloyaux (ECMWF)

Virtual

1h
1:20 PM 1:30 PM
Comfort break

Virtual

10m
1:30 PM 2:30 PM
Assimilation Algorithms: (5) Hybrid data assimilation methds
Speaker: Massimo Bonavita (ECMWF)

Virtual

1h
2:30 PM 2:50 PM
Comfort break

Virtual

20m
2:50 PM 4:20 PM
Practical session in Gather.Town: DA experiments with OOPS
Speakers: Marcin Chrust (ECMWF), Massimo Bonavita (ECMWF), Patrick Laloyaux (ECMWF), Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h 30m
Thursday, 3 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 9:45 AM
Data assimilation diagnostics - forecast sensitivity
Speaker: Bruce Ingleby (ECMWF)

Virtual

1h
9:45 AM 10:05 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:05 AM 11:05 AM
Coupled data assimilation opportunities and challenges
Speaker: Phil Browne (ECMWF)

Virtual

1h
11:05 AM 12:20 PM
Lunch break / Gather.Town open

Virtual

1h 15m
12:20 PM 1:20 PM
Land data assimilation
Speaker: Patricia de Rosnay (ECMWF)

Virtual

1h
1:20 PM 1:30 PM
Comfort break

Virtual

10m
1:30 PM 2:30 PM
Practical Session in Gather.Town: DA experiments with OOPS
Speakers: Marcin Chrust (ECMWF), Massimo Bonavita (ECMWF), Patrick Laloyaux (ECMWF), Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h
2:30 PM 3:30 PM
Practical session in Gather.Town: DA experiments with OOPS
Speakers: Marcin Chrust (ECMWF), Massimo Bonavita (ECMWF), Patrick Laloyaux (ECMWF)

Virtual

1h
Friday, 4 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 9:45 AM
Data assimilation of atmospheric composition
Speaker: Antje Inness (ECMWF)

Virtual

1h
9:45 AM 10:05 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:05 AM 11:05 AM
Ocean data assimilation
Speaker: Hao Zuo (ECMWF)

Virtual

1h
11:05 AM 12:20 PM
Lunch break / Gather.Town open

Virtual

1h 15m
12:20 PM 1:20 PM
Reanalysis methods
Speaker: Hans Hersbach (ECMWF)

Virtual

1h
1:20 PM 1:30 PM
Comfort break

Virtual

10m
1:30 PM 2:30 PM
Data Assimilation and Machine Learning
Speaker: Alan Geer (ECMWF)

Virtual

1h
2:30 PM 2:50 PM
Comfort break

Virtual

20m
2:50 PM 3:50 PM
Final discussion and Q&A
Speakers: Elias Holm, Marcin Chrust (ECMWF), Massimo Bonavita (ECMWF), Patrick Laloyaux (ECMWF), Sebastien Massart (ECMWF)

Virtual

1h

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.