Training course: EUMETSAT/ECMWF NWP-SAF satellite data assimilation

Monday, 7 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 10:00 AM
Welcome and introductions
Speakers: Sarah Keeley (ECMWF), Lecturers and Participants

Virtual

1h 15m
10:00 AM 10:20 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:20 AM 11:35 AM
Theoretical background (1) : What do satellites measure?
Speaker: Tony McNally (ECMWF)

Virtual

1h 15m
11:35 AM 12:35 PM
Lunch break

Virtual

1h
12:35 PM 1:50 PM
Theoretical background (2) : Data assimilation algorithms, key elements and inputs
Speaker: Tony McNally (ECMWF)

Virtual

1h 15m
1:50 PM 2:00 PM
Comfort break

Virtual

10m
2:00 PM 3:15 PM
The microwave spectrum - measurement, modelling and information content
Speaker: Alan Geer (ECMWF)

Virtual

1h 15m
3:15 PM 3:30 PM
Comfort break

Virtual

15m
3:30 PM 4:30 PM
Ice breaker / Q&A for the first day

Virtual

1h
Tuesday, 8 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 10:00 AM
The infrared spectrum - measurement, modelling and information content
Speaker: Tony McNally (ECMWF)

Virtual

1h 15m
10:00 AM 10:20 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:20 AM 11:35 AM
The detection and assimilation of clouds in infrared radiances
Speaker: Chris Burrows (ECMWF)

Virtual

1h 15m
11:35 AM 12:35 PM
Lunch break

Virtual

1h
12:35 PM 1:50 PM
Satellite information on the land surface
Speaker: Patricia de Rosnay (ECMWF)

Virtual

1h 15m
1:50 PM 2:00 PM
Comfort break

Virtual

10m
2:00 PM 3:15 PM
Practical implementation of Radiative Transfer for operational NWP
Speakers: Marco Matricardi (ECMWF), Tony McNally (ECMWF)

Virtual

1h 15m
3:15 PM 3:30 PM
Comfort break

Virtual

15m
3:30 PM 4:30 PM
Practical extension

Virtual

1h
Wednesday, 9 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 10:00 AM
GPS Radio Occultation: Principles and NWP use
Speaker: Katrin Lonitz (ECMWF)

Virtual

1h 15m
10:00 AM 10:20 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:20 AM 11:35 AM
GPS Radio Occultation: Extended applications
Speaker: Sean Healy (ECMWF)

Virtual

1h 15m
11:35 AM 12:35 PM
Lunch break

Virtual

1h
12:35 PM 1:50 PM
Future evolution of satellite observing systems
Speaker: Stephen English (ECMWF)

Virtual

1h 15m
1:50 PM 2:00 PM
Comfort break

Virtual

10m
2:00 PM 3:15 PM
Microwave applications - clear sky temperatures, cloud and rain detection and assimilation
Speaker: Alan Geer (ECMWF)

Virtual

1h 15m
Thursday, 10 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 10:00 AM
Observation errors for satellite data assimilation
Speaker: Niels Bormann (ECMWF)

Virtual

1h 15m
10:00 AM 10:20 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:20 AM 11:35 AM
Bias correction methods for satellite data and observation monitoring
Speaker: Niels Bormann (ECMWF)

Virtual

1h 15m
11:35 AM 12:35 PM
Lunch break

Virtual

1h
12:35 PM 1:50 PM
Satellite data assimilation of atmospheric composition
Speaker: Richard Engelen (ECMWF)

Virtual

1h 15m
1:50 PM 2:00 PM
Comfort break

Virtual

10m
2:00 PM 3:15 PM
Background errors for satellite data assimilation
Speaker: Tony McNally (ECMWF)

Virtual

1h 15m
3:15 PM 3:30 PM
Comfort break

Virtual

15m
3:30 PM 4:30 PM
Practical extension

Virtual

1h
Friday, 11 March
8:30 AM 8:45 AM
Online course opens

Virtual

15m
8:45 AM 10:00 AM
Satellite wind information on the ocean surface (Scatterometer, Altimeter & SMOS)
Speaker: Giovanna De Chiara (ECMWF)

Virtual

1h 15m
10:00 AM 10:20 AM
Coffee break

Virtual

20m
10:20 AM 11:35 AM
Wind information from satellites (Atmospheric Motion Vectors)
Speaker: Francis Warrick (ECMWF)

Virtual

1h 15m
11:35 AM 12:35 PM
Lunch break

Virtual

1h
12:35 PM 1:50 PM
Wind information from Aeolus
Speaker: Michael Rennie (ECMWF)

Virtual

1h 15m
1:50 PM 2:00 PM
Comfort break

Virtual

10m
2:00 PM 3:15 PM
Question and answer session, course evaluation

Virtual

1h 15m

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.