Rescheduled Training course: A hands-on introduction to Numerical Weather Prediction Models: Understanding and Experimenting

Monday, 24 May
08:35 09:00
Technical setup ready for start of course
25m
09:00 09:30
Welcome and introduction
Speaker: Sarah Keeley (ECMWF)
30m
09:30 10:15
Introduction to NWP at ECMWF
Speaker: Sarah Keeley (ECMWF)
45m
10:15 10:45
Coffee break
30m
10:45 12:00
Introduction to OpenIFS for new users / Hands-on: Acceptance testing
Speaker: Marcus Koehler (ECMWF)
1h 15m
12:00 13:00
Lunch break and Chat
1h
13:00 13:30
Introduction to Parallel Programming OpenMP vs MPI
Speaker: Iain Miller (ECMWF)
30m
13:30 13:45
Coffee Break
15m
13:45 14:45
Introduction to ecCodes and GRIB
Speaker: Paul Dando (ECMWF)
1h
14:45 15:00
Coffee break
15m
15:00 16:30
OpenIFS practical NAWDEX control run
Speaker: Marcus Koehler (ECMWF)
1h 30m
Tuesday, 25 May
08:40 09:00
Trouble shooting (optional)
Speaker: Glenn Carver (ECMWF)
20m
09:00 09:55
Introduction to Physical Processes in the IFS
Speaker: Richard Forbes (ECMWF)
55m
09:55 10:25
Coffee break
30m
10:25 11:45
Visualising model output: Introduction to Metview and MetviewPython
Speakers: Iain Russell (ECMWF), Sandor Kertesz
1h 20m
11:45 12:45
Lunch break and Chat
1h
12:45 14:00
OpenIFS practical NAWDEX - let's look at the results
Speaker: Marcus Koehler and Metview Team (ECMWF)
1h 15m
14:00 14:15
Coffee break
15m
14:15 15:15
OpenIFS practical NAWDEX perturbed runs
Speaker: Marcus Koehler (ECMWF)
1h
15:15 15:35
Coffee break
20m
15:35 17:00
OpenIFS practical NAWDEX perturbed runs
Speaker: Marcus Koehler (ECMWF)
1h 25m
Wednesday, 26 May
08:40 09:00
Trouble shooting (optional)
Speaker: Glenn Carver (ECMWF)
20m
09:00 10:00
The IFS dynamical core and its new features in cycle 43r3
Speaker: Michail Diamantakis (ECMWF)
1h
10:00 10:30
Coffee break
30m
10:30 12:00
Introduction to Spectral transform (with practical)
Speaker: Andreas Müller (ECMWF)
1h 30m
12:00 13:00
Lunch break and Chat
1h
13:00 14:30
Radiative processes ecRAD and practical
Speaker: Robin Hogan (ECMWF)
1h 30m
14:30 14:40
Coffee break
10m
14:40 15:10
Surface processes and climate fields
Speaker: Souhail Boussetta (ECMWF)
30m
15:10 15:25
Coffee break
15m
15:25 16:40
Creating SST forcing files
Speaker: Sarah Keeley (ECMWF)
1h 15m
Thursday, 27 May
08:40 09:00
Trouble shooting (optional)
Speaker: Glenn Carver (ECMWF)
20m
09:00 09:40
ERA5 Overview
Speaker: Hans Hersbach (ECMWF)
40m
09:40 10:20
Introduction to Climate Data Store
Speaker: Edward Comyn-Platt (ECMWF)
40m
10:20 10:50
Coffee break
30m
10:50 12:00
Model and I.C. uncertainty - How we create an ensemble
Speakers: Simon Lang (ECMWF), or Sarah-Jane Lock (ECMWF)
1h 10m
12:00 13:00
Lunch break
1h
13:00 14:05
OpenIFS practical - looking at our perturbed runs
Speaker: Marcus Koehler (ECMWF)
1h 5m
14:05 14:20
Coffee break
15m
14:20 15:20
OpenIFS practical - summarising our results
1h
15:20 15:40
Coffee break
20m
15:40 16:25
Presentations and course wrap up
45m

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.