CAFE Workshop

Tuesday, 29 March
9:00 AM 9:20 AM
Welcome and registration
In-person only

In-person only

In-person and Virtual via Zoom

20m
9:20 AM 9:30 AM
Workshop welcome and housekeeping
Speaker: Florian Pappenberger (ECMWF)

In person and Virtual via Zoom

10m
9:30 AM 12:00 PM
"Perspective on the peer-review process as a journal editor" and discussion
Speaker: Becky Hemingway (ECMWF)

In-person at ECMWF, Reading, UK and Virtual

2h 30m
ESR presentations
12:00 PM 12:20 PM
Heatwaves over Europe: Connection to large-scale circulation and main climate drivers
Speaker: Emmanuel Rouges (ECMWF)

In-person and Virtual via Zoom

20m
12:20 PM 12:40 PM
Combined influence of ENSO and AAO on precipitation in Southeastern South America
Speaker: Xinjia Hu (Max Planck Institute for the Physics of Complex Systems)

In-person and Virtual via Zoom

20m
12:40 PM 1:00 PM
A Complex Network approach for understanding Climate Extremes
Speaker: Shraddha Gupta (Potsdam Institute for Climate Impact Research)

In-person and Virtual via Zoom

20m
1:00 PM 1:50 PM
Lunch Break
50m
1:50 PM 2:00 PM
Group Photo - In-person and Virtual

In-person at ECMWF, Reading, UK and Virtual

10m
2:00 PM 3:30 PM
Panel discussion on "Methods for teleconnection detection"
Speakers: Antje Weisheimer (ECMWF/University of Oxford) , John Methven (University of Reading) , Jurgen Kurths (Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK)) , Marcelo Barreiro (Universidad de la Republica, Uruguay)

In-person and Virtual via Zoom

1h 30m
ESR presentations
3:30 PM 3:50 PM
Predictability and MJO influence on the forecast skill of long-lived RWPs in the Southern Hemisphere summer in the NCEP S2S subseasonal model
Speaker: Iago Perez (Universidad de la República, Uruguay)

In-person and Virtual via Zoom

20m
3:50 PM 4:10 PM
Percolation based precursors for sudden shifts in the dynamics of coupled oscillators with applications to ENSO and Sudden Stratospheric Warmings
Speaker: Noemie Ehstand (IFISC (UIB-CSIC))

In-person and Virtual via Zoom

20m
4:10 PM 4:30 PM
Extreme Value Analysis of MJO
Speaker: Monica Minjares (Centre de Recerca Matematica)

In-person and Virtual via Zoom

20m
6:00 PM 8:00 PM
Social Event - organised by ESRs
In-person only

In-person only

In-person only

2h
Wednesday, 30 March
9:00 AM 1:00 PM
Co-organised with the machine learning workshop: (https://events.ecmwf.int/event/294/overview). Presentations from CAFE ESR listed below
4h
11:30 AM 11:50 AM
Identifying relevant large-scale predictors for sub-seasonal precipitation forecast using explainable neural networks
Speaker: Niclas Rieger (Mathematical Research Centre)
20m
11:50 AM 12:10 PM
Ensemble forecast of the Madden Julian Oscillation using a stochastic weather generator based on analogs of Z500
Speaker: Meriem Krouma (ARIA Technologies)
20m
12:10 PM 12:30 PM
Improving the prediction of the Madden-Julian Oscillation of the ECMWF model by post-processing
Speaker: Riccardo Silini (Universitat politecnica de Catalunya)
20m
1:00 PM 2:00 PM
Lunch Break
1h
2:00 PM 4:30 PM
Co-organised with the machine learning workshop
2h 30m
7:00 PM 9:00 PM
Dinner
In-person only

In-person only

In-person only

2h
Thursday, 31 March
ESR presentations
10:00 AM 10:20 AM
Large-scale atmospheric circulations and their influence on dry days: Present and future
Speaker: Pedro Herrera Lormendez (TU Bergakademie Freiberg)

In-person and Virtual via Zoom

20m
10:20 AM 10:40 AM
Quantifying CMIP6 model uncertainties in extreme precipitation projections
Speaker: AMAL JOHN (MÉTÉO-FRANCE)

In-person and Virtual via Zoom

20m
10:40 AM 11:00 AM
Forecasting extreme precipitation in Calabria: shifting predictor strength with prediction lead time
Speaker: Nikos Mastrantonas (ECMWF)

In-person and Virtual via Zoom

20m
11:00 AM 11:30 AM
General discussion (all welcome)

In-person at ECMWF, Reading, UK and Virtual

30m
11:30 AM 11:45 AM
Coffee break

In-person at ECMWF, Reading, UK and Virtual

15m
11:45 AM 1:00 PM
Project discussion and planning for final conference
CAFE participants only

CAFE participants only

CAFE project participants only

1h 15m
1:00 PM 2:00 PM
Lunch Break
1h
2:00 PM 3:30 PM
"Experiences in science communication" followed by group discussion
Speaker: Hannah Cloke (University of Reading)

In-person and Virtual via Zoom

1h 30m
3:30 PM 5:30 PM
ECMWF tour
In-person only

In-person only

In-person only

2h
3:30 PM 5:30 PM
Supervisor board
By invitation only

By invitation only

In-person and Virtual via Zoom

2h
Friday, 1 April
9:00 AM 4:00 PM
Social Activity
In-person only

In-person only

In-person only

7h

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.