Annual Seminar 2021

Monday, 13 September
08:00 09:00
Registration
1h
09:00 09:30
Joint welcome address to Annual Seminar and WCRP-WWRP Symposium
Speakers: City of Bonn, ECMWF, WMO, DWD
30m
09:30 10:00
Introduction / keynote (TBC)
Speaker: TBC
30m
10:00 10:45
Coffee break
45m
Session 1: Which observations are used and do they meet the requirement?
10:45 11:10
An Earth System view of observation
Speaker: Stephen English (ECMWF)
25m
11:10 11:35
Atmospheric observations - satellite: overview, recent developments and gap analysis
Speaker: Christina Köpken-Watts (DWD)
25m
11:35 12:00
Atmospheric observations - in situ: overview, recent developments and gap analysis
Speaker: Bruce Ingleby (ECMWF)
25m
12:00 12:25
Ocean and wave observations: overview, recent developments and gap analysis
Speaker: John Siddorn (NOC)
25m
12:25 13:25
Lunch break
1h
13:25 13:50
Sea ice observations: overview, recent developments and gap analysis
Speaker: TBC
25m
13:50 14:15
Atmospheric composition observations: overview, recent developments and gap analysis in the context of environment prediction
Speaker: Antje Inness (ECMWF)
25m
14:15 14:45
Atmospheric composition observations: overview, recent developments and gap analysis in the context of weather prediction
Speaker: Angela Benedetti (ECMWF)
30m
14:45 15:15
Coffee break
30m
15:15 15:40
Snow-free land observations: overview, recent developments and gap analysis
Speaker: Cristina Charlton-Perez (Met Office)
25m
15:40 16:05
Snow observations
Speaker: Samantha Pullen (Met Office)
25m
Session 2: How are observations processed and assimilated?
16:05 16:50
Observation processing and calibration: how to assess errors in level 1 radiances; the role of NWP in cal/val
Speaker: Nigel Atkinson (Met Office)
45m
16:50 18:00
Poster session (joint with Symposium)
1h 10m
18:00 19:00
Icebreaker
1h
Tuesday, 14 September
Session 2 (cont.): How are observations processed and assimilated?
08:30 09:15
Practical aspects of handling observations operationally, formats, aobservation handling for all components
Speaker: Peter Lean (ECMWF)
45m
09:15 10:00
Overview of Radiative Transfer models used by observation operators in Data Assimilation
Speaker: Patrick Eriksson (Chalmers & ECMWF Fellow)
45m
10:00 10:45
Coffee break
45m
10:45 11:30
GSICS, metrology in meteorology, data calibration and data rescue
Speaker: Peng Zhang (CMA)
45m
11:30 12:15
Overview of observational aspects of data assimilation
Speaker: Mark Buehner (Environment and Climate Change Canada)
45m
12:15 13:15
Lunch break
1h
Session 3: Current challenges
13:15 14:00
Observation error covariances, can we handle spatial obs error correlations
Speaker: Joanne Waller (Met Office)
45m
14:00 14:45
Challenges in quality control and data screening (e.g. clouds, Huber norm, ...)
Speaker: Kristen Bathmann (IMSG at NOAA/NCEP/EMC)
45m
14:45 15:15
Coffee break
30m
15:15 16:00
Bias aware data assimilation
Speaker: Patrick Laloyaux (ECMWF)
45m
16:00 16:45
Novel applications for Earth System satellite observations: operators and inversion
Speaker: Catherine Prigent (Observatoire de Paris / Estellus)
45m
18:30 20:30
Annual Seminar dinner
2h
Wednesday, 15 September
Session 3 (cont.): Current challenges
08:30 09:15
Observations in coupled assimilations systems: can we talk of atmospheric, ocean, land obs separately anymore?
Speaker: Patricia de Rosnay (ECMWF)
45m
Session 4: Assessing the impact of observations
09:15 10:00
Overview of observation monitoring and diagnostics
Speaker: Mohamed Dahoui (ECMWF)
45m
10:00 10:45
Coffee break
45m
10:45 11:30
"All-sky" including lightning, obs, radar, lidar, changes in how radiances are used, can visible be used?
Speaker: Philippe Chambon (Météo-France)
45m
11:30 12:15
Land observations for model calibration and data assimilation
Speaker: Jana Kolassa (GMAO)
45m
12:15 13:15
Lunch break
1h
13:15 16:15
Joint social event with Symposium attendees
3h
Thursday, 16 September
Session 4 (cont.): Assessing the impact of observations
08:30 09:15
Atmospheric OSEs: and EDA how much impact do current observations have, and how to assess impact of future observations
Speaker: Niels Bormann (ECMWF)
45m
09:15 10:00
Ocean OSEs
Speaker: Elisabeth Remy (Mercator Ocean)
45m
10:00 10:45
Coffee break
45m
10:45 12:15
Presentations by Re-analysis centres updates joint with Symposium
Speakers: Shinya Kobayashi (JMA), Hans Hersbach (ECMWF), Others TBC
1h 30m
12:15 13:15
Lunch break
1h
Session 5: New science and future directions
13:15 14:00
A holistic perspective of observation value in Earth System NWP and digital twins
Speaker: Tony McNally (ECMWF)
45m
14:00 14:45
Future atmospheric observations: What might be important in the future, techniques to assess
Speaker: Dorothee Coppens (EUMETSAT)
45m
14:45 15:15
Coffee break
30m
15:15 16:00
Future earth system observations: What might be important in the future, techniques to assess
Speaker: Natalia Donoho (NOAA)
45m
16:00 16:45
Future earth system observations: What might be important in the future, techniques to assess
Speaker: Craig Donlon (ESA)
45m
18:30 20:30
Joint Symposium and Annual Seminar dinner
2h
Friday, 17 September
08:30 10:00
Re-analysis centres updates joint with Symposium
Speaker: TBC
1h 30m
10:00 12:15
Posters (joint with Symposium)
2h 15m
12:15 13:15
Lunch break
1h
Session 5 (cont.): New science and future directions
14:00 14:45
What role can non-operational observations play now and in the future, e.g. from field campaigns or from "citizen" observing networks
Speaker: Roger Randriamampianina (Norwegian Meteorological Institute)
45m
14:45 15:30
"All-sky, all-surface": how well are obs used over all surfaces, where are there issues and what leads are there in the science to solve this?
Speaker: Alan Geer (ECMWF)
45m
15:30 15:35
Close of Annual Seminar
5m
Saturday, 18 September
08:30 14:45
Final day of Symposium: Convective scale DA, societal applications across techniques, novel techniques, atmospheric composition
6h 15m

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.