Joint ECMWF/OceanPredict workshop on Advances in Ocean Data Assimilation

Monday, 17 May
Theme 1: Ocean and coupled reanalysis
09:00 09:20
Welcome and introduction
Speakers: Andy Brown (ECMWF), Andrew Moore (UCSC)
20m
09:20 09:50
Invited talk: Evaluation of the coupled atmosphere-ocean reanalysis and future development of the coupled data assimilation system in Japan Meteorological Agency
Speaker: Yosuke Fujii (JMA/MRI)
30m
09:50 10:10
NOAA-NCEP Next Generation Global Ocean Data Assimilation System (NG-GODAS): Evaluation of 40-year Reanalysis
Speaker: Jong Kim (IMGS@NOAA/NWS/NCEP/EMC)
20m
10:10 10:30
Uncertainties in reconstruction of the past ocean climate with ocean reanalyses
Speaker: Hao Zuo (ECMWF)
20m
10:30 10:40
Discussion
10m
10:40 11:00
Coffee break
20m
11:00 11:20
The Estimating the Circulation and Climate of the Ocean (ECCO) “Central Estimate”: a Multi-decadal, Coupled Ocean Reanalysis
Speaker: Ian Fenty (NASA Jet Propulsion Laboratory)
20m
Theme 2: Coupled data assimilation
11:20 11:40
Implementation and Evaluation of a High-Efficiency Coupled Data Assimilation System Using Multi-Timescale EnOI-Like Filtering with a Coupled General Circulation Model
Speaker: Lv Lu (Ocean University of China)
20m
11:40 12:00
Biogeochemical, ocean, and sea-ice data assimilation in the Southern Ocean
Speaker: Matthew Mazloff (SIO-UCSD)
20m
12:00 12:20
The role of flow-dependent oceanic background-error covariance information in air-sea coupled data assimilation during tropical cyclones: a case study
Speaker: Tsz Yan Leung (University of Reading)
20m
12:20 12:30
Discussion
10m
12:30 13:30
Lunch break
1h
13:30 13:50
Can data assimilation of physical and biological satellite observations inform subsurface distributions in the Gulf of Mexico?
Speaker: Bin Wang (Dalhousie University)
20m
Theme 3: Data assimilation methods
13:50 14:20
Invited talk: Gaussian approximations in filters and smoothers for data assimilation
Speaker: Matthias Morzfeld (Scripps Institution of Oceanography)
30m
14:20 14:35
C3S Seasonal Initialization and Global Reanalysis: Enabling an Ensemble of Data Assimilation for the Ocean
Speaker: Arthur Vidard (Inria)
15m
14:35 14:50
An overview of ensemble covariance developments in NEMOVAR
Speaker: Anthony Weaver (CERFACS)
15m
14:50 15:00
Discussion
10m
15:00 15:30
Coffee break
30m
15:30 15:45
Ensemble-variational assimilation with NEMOVAR at ECMWF
Speaker: Marcin Chrust (ECMWF)
15m
15:45 16:00
Assessing the impact of Hybrid DA and inflation settings in a global ocean ensemble system at the Met Office
Speaker: Daniel Lea (Met Office)
15m
Theme 4: Machine learning in data assimilation
16:00 16:30
Invited talk: Learning from earth system observations: machine learning or data assimilation?
Speaker: Alan Geer (ECMWF)
30m
16:30 17:00
Invited talk: Data Learning: Integrating Data Assimilation and Machine Learning
Speaker: Rossella Arcucci (Imperial College London)
30m
17:00 17:45
Catch-up with the speakers
45m
Tuesday, 18 May
Theme 4 (cont.): Machine learning in data assimilation
09:00 09:20
A Simplified Smoother applied to the FOAM/Glosea Ocean Reanalysis
Speaker: Keith Haines (University of Reading)
20m
09:20 09:40
High-resolution Ensemble Kalman Filter with a low-resolution model using a machine learning super-resolution approach
Speaker: Sébastien Barthélémy (University of Bergen)
20m
Theme 5: Model error
09:40 10:10
Invited talk: Machine Learning for Earth System Assimilation and Prediction
Speaker: Massimo Bonavita (ECMWF)
30m
10:10 10:30
Relating model bias and prediction skill in the equatorial Atlantic
Speaker: François Counillon (NERSC/UoB)
20m
10:30 10:40
Discussion
10m
10:40 11:00
Coffee break
20m
11:00 11:20
A New Stochastic Ocean Physics Package and its Application To Hybrid-Covariance Data Assimilation
Speaker: Andrea Storto (CMRE; CNR-ISMAR)
20m
11:20 11:40
Recent development of a supermodel - an interactive multi-model ensemble
Speaker: Shuo Wang (Geophysical Institute, University of Bergen)
20m
11:40 12:00
Modeling near-surface SST and SSS variability: modeling and observations
Speaker: Santha Akella (NASA)
20m
12:00 12:20
Accurate parameter estimation for a Global Tide and Surge Model with Model Order Reduction
Speaker: Xiaohui Wang (Delft University of Technology)
20m
12:20 12:30
Discussion
10m
12:30 13:30
Lunch break
1h
Theme 6: Assimilation of novel observations
13:30 14:00
Invited talk: Impact assessment of satellite observation in the Mercator Ocean global 1/12° system
Speaker: Elisabeth Remy (Mercator Ocean)
30m
14:00 14:20
Assimilating wide-swath altimeter observations in a high-resolution shelf-seas analysis and forecasting system
Speaker: Robert King (UK Met Office)
20m
14:20 14:40
The impact of assimilating novel observations on prediction of transport and eddies in Australia’s Western Boundary Current System
Speaker: Collette Kerry (University of New South Wales)
20m
14:40 15:00
Investigating the impact of satellite total surface current velocities assimilation in global ocean forecasting systems
Speaker: Jennifer Waters (Met Office)
20m
15:00 15:10
Discussion
10m
15:10 15:30
Coffee break
20m
Theme 7: Recent assimilation infrastructure developments
15:30 16:00
Invited talk: The Joint Effort for Data assimilation Integration
Speaker: Yannick Tremolet (JCSDA)
30m
16:00 16:20
Integration of Ocean Data Assimilation System in the NOAA-UFS R2O Project
Speaker: Rahul Mahajan (NOAA/NWS/NCEP/EMC)
20m
16:20 16:40
Application of the BUMP library in the SOCA system
Speaker: Benjamin Menetrier (IRIT - JCSDA)
20m
Poster presentations 1
16:40 17:00
Short poster pre-recorded introduction
20m
17:00 18:00
Posters
1h
Wednesday, 19 May
Poster presentations 2
08:10 08:30
Short poster pre-recorded introduction
20m
08:30 09:40
Posters
1h 10m
Theme 7 (cont.): Recent assimilation infrastructure developments
09:40 10:00
PDAF - features and recent developments
Speaker: Lars Nerger (Alfred Wegener Institute)
20m
Theme 8: Development and assessment of data assimilation in forecasting applications
10:00 10:30
Invited talk: Ensemble forecasting greatly expands the prediction horizon for internal “weather” of the ocean
Speaker: Sergey Frolov (NOAA)
30m
10:30 10:40
Discussion
10m
10:40 11:00
Coffee break
20m
11:00 11:30
Forecast Sensitivity to Observations and the U.S. Integrated Ocean Observing System
Speaker: Andrew Moore (University of California Santa Cruz)
30m
11:30 11:50
Evaluation of eddy-properties in operational oceanographic analysis systems
Speaker: Gregory Smith (ECCC)
20m
11:50 12:10
Regional Analysis of Indian OceaN (RAIN)
Speaker: Balaji Baduru (Indian National Centre for Ocean Information Services)
20m
12:10 12:30
Invited talk: Requirements on Ocean Data Assimilation Methods to meet Seamless Predictions needs
Speaker: Magdalena Balmaseda (ECMWF)
20m
12:30 13:30
Lunch break
1h
Working group session 1
13:30 13:45
Introduction to the Working Groups
15m
13:45 14:45
Working group 1
1h
13:45 14:45
Working group 2
1h
14:45 15:15
Coffee break
30m
Working group session 2
15:15 17:30
Working group 1
2h 15m
15:15 17:30
Working group 2
2h 15m
16:30 19:30
Working group 3
3h
Thursday, 20 May
Working group session 3
08:00 10:00
Working group 4
2h
09:00 12:00
Working group 1
3h
09:00 12:00
Working group 2
3h
12:00 13:00
Working group chairs prepare reports
1h
13:00 14:00
Lunch break
1h
14:00 15:30
Plenary: reports from the working groups, final discussion & close
1h 30m

Please select a timezone to show adjusted event times accordingly.